Glemte p-piller

Har du glemt at tage en p-pille, kan det være, at du bør beskytte dig på anden vis i resten af perioden. Om det er nødvendigt eller ej, kan du læse her.

Hvor lang tid er det siden, at du skulle have taget din p-pille?

  • Mindre end 12 timer? Du kan tage det roligt. Tag den glemte p-pille med det samme, og den næste til sædvanlig tid, så er du stadig beskyttet mod graviditet.
  • Mere end 12 timer siden? Tag p-pillen straks, også selv om det eventuelt betyder, at du skal tage 2 p-piller på samme dag.
  • Er der gået et døgn? Så skal du tage 2 p-piller på én gang. Når der er gået mere end 12 timer, kan du ikke regne med, at p-pillerne beskytter mod graviditet. Du bør derfor bruge anden beskyttelse i de næste 7 dage samtidig med, at du tager p-pillerne som sædvanligt.

Hvis der er 7 eller flere p-piller tilbage i pakningen: Når du er færdig med denne pakning, holder du en pause på 7 dage, som du plejer, og starter på en ny pakning den 8. dag.
Er der færre end 7 p-piller tilbage i pakningen: Når du er færdig med denne pakning, fortsætter du straks næste dag med en ny pakning. Du skal ikke holde 7 dages pause, som du plejer.

Risikoen for at blive gravid stiger, hvis du:

  • Tager den første p-pille for sent
  • Har glemt at tage p-piller i pakningens første uge og du har haft samleje i ugen inden
  • Glemmer at tage 2 eller flere p-piller
  • Venter mere end 12 timer, fra du skulle have taget p-pillen, med at tage den
  • Kaster op inden for 3-4 timer, efter at du har taget din p-pille.
  • Minipiller

Tager du ikke p-piller, men i stedet minipiller, og har du glemt at tage en minipille, skal du fortsætte med at tage dem dagligt som sædvanligt. Minipiller skal tages mere præcist end p-piller og hver dag uden pause. Tages en minipille derfor mere end 3 timer forskudt fra det sædvanlige tidspunkt, er metoden usikker. For en særlig type minipiller kaldet højdosis minipiller, er metoden usikker, hvis der går mere end 12 timer i forhold til det sædvanlige tidspunkt for indtagelse. Du bør derfor bruge anden beskyttelse i de næste 3-7 dage afhængig af, hvilke minipiller, du tager.

De nye minipiller indeholder mere gestagen, og hæmmer derved også ægløsningen. Derfor kan de som p-piller tages inden for et interval af 12 timer uden at sikkerheden svækkes.