Osteoporose  (knogleskørhed ) er en sygdom, hvor knoglerne er skøre på grund af mangel på kalkindhold.  Det øger risikoen for brud af rørknoglerne og  sammenfald af ryghvirvlerne.

Osteoporose kan i nogen grad forebygges ved motion, især vægtbærende træning og indtagelse af kalk og D- vitamin.

D-vitamin indtages gennem kosten og dannes også i huden ved solens bestråling. Sollyset er den vigtigste kilde. Blot en halv times sollys dagligt på ansigt og arme kan i sommerhalvåret være nok til at sikre mod et underskud.  I kosten findes D-vitamin overvejende i fede fisk, som sild, makrel, ål og laks. Tilskud af D-vitamin er tilrådeligt for næsten alle. Der er meget ringe risiko for overdosering af D-vitamin.

Den kalk, vi får med kosten, kommer overvejende fra mælk og mælkeprodukter. 2 dl mælk eller yoghurt indeholder 225 mg kalk, 1 skive ost indeholder 110 mg kalk, øvrig basis dagskost løber op i 300 mg kalk.

Man anbefaler i dag, at patienter med osteoporose hver dag indtager 1500 mg kalk og 40 – 50 mikrogram D- vitamin. Tilskud af kalk kan man selv regne ud, da det afhænger af hvad man spiser.

Diagnosen stilles ved DEXA.

Den medicinske behandling skal man som regel kun have i 5 år. Ved længere behandling kan der være risiko for patologiske brud.

Kontrollerne er årlige. Efter 2 år og 5 år skal der laves nye DEXA scanninger for at følge virkningen af behandlingen. Efter 5 år skal der også tages stilling til ophør af den medicinske behandling.